top of page

 


 

El Touch és una modalitat de Rugby sense contacte. No hi ha melés, ni xuts i no es pot placar a l’adversari. És un joc que requereix velocitat, agilitat i coordinació d’equip i que manté això sí, l’esperit social i el fair-play per damunt de tot, dos valors essencials del Rugby.

El Touch és un joc que es pot practicar a tots els nivells, des del nivell familiar, amb els amics, a nivell d’oci i esbarjo fins al nivell d’alta competició. És un joc mixt. Hi poden participar tant nois com noies, de totes les edats.

Tot i que existeixen varies modalitats de Rugby sense contacte, les normes regulades per la Federació Internacional de Touch, organisme que promou el joc a nivell mundial, són les més usades tant a nivell de competició com d’esbarjo.

Tot i així, es pot acordar abans de començar un partit, de fer alguna variació en quant al tamany del camp, el nombre de jugadors o el temps de joc, si les circumstàncies ho justifiquen.

Abans de començar

Per jugar a Touch cal una pilota de Rugby de tamany 4 i un terreny de joc d’uns 70 x 50 metres, és a dir, una de les meitats d’un camp de Rugby, però usat al través.

Els dos equips enfrontats consten de sis jugadors al terreny de joc en tot moment i haurien de disposar de com a minim 2 jugadors de reserva.

Per realitzar els canvis no caldrà aturar el joc. El jugador que surt del terreny de joc s’ha de dirigir a la meitat del terreny, on l’espera el jugador que entra. És aconsellable però, realitzar els canvis quan es tingui la possessió de la pilota, doncs si és en defensa l’equip atancant tindrà superoritat numèrica.

Objectiu del joc

L’objectiu del joc, al igual que al Rugby, és dipossitar la pilota, tot pressionant-la a terra de forma control·lada, a la zona de marca. D’això se’n diu assaig i val un punt. No hi ha xut de transformació posterior a l’assaig, com al Rugby.

Manera de jugar

Els jugadors que tenen la pilota, els atacants, poden correr cap endavant i passar-se la pilota entre ells, però sempre cap endarrera. Al igual que en el Rugby, les passades endavant no estan permeses.

L’equip que no te la pilota, la defensa, ha d’intentar que els rivals no puntuin i per això cal que aturin els atacants. Amb un simple toc a la pilota o a qualsevol part del cos de l’atacant n’hi ha prou per aturar la jugada dels atacants.

Si després de sis tocats, l’atac no ha aconseguit puntuar, la pilota canvia de possessió i la defensa passa a ser l’atac i viceversa.

El toc

Per fer un toc, el defensor ha d’usar la minima força. No s’hi val donar cops forts. Un jugador atacant també pot provocar un toc i és igual com si el defensor l’hagués tocat.

Després d’un tocat, l’atacant ha de plantar la pilota a terra, allà on ha estat tocat i fer-la rodar entre les cames -d’això se’n diu Roll Ball- perqué un company, que actua de mig d’obertura o Dummy-Half inicii una nova jugada. El jugador deixa de ser Dummy-Half en el moment en que passa la pilota.

També, després d’un tocat, tota la defensa ha de recul·lar cinc metres. Si no ho fan els defenses són en fora de joc i els tocats que facin no valen.

Dummy Half

Hi ha algunes restriccions sobre el jugador que actua de Dummy Half:

Si un defensa aconsegueix tocar el Dummy-Half, l’atac perd la possessió de la pilota.
El Dummy Half no pot marcar punts. Ha de passar-la a un company per que aquest marqui.
Inici del joc i reinici després d’una falta

El joc s’inicia des del mig del camp, amb un tap, que és un petit cop amb el peu. També després de cada assaig. Quan s’inicia el joc la defensa s’ha de situar a 10 metres de l’atac.

Sr. Olivier Guitart

President de l'Associació Catalana de Touch (A.C.T)

Que es el Touch?

© 2014 by TOUCH CATALUNYA

bottom of page